+31 6 2381 7177

welkom@marikeberkhuysen.nl

Fok 68, 8441BR Heerenveen

‘Goed’ ouderschap

Verreweg de meeste ouders doen hun uiterste best om per saldo een ‘goede’ ouder te zijn. Vanuit een eigen zienswijze en zijnswijze vaar je als ouder een koers in het contact met je kind waarover jij je ‘goed’ wilt voelen. De toetsing of je nog op koers ligt, kan dan ook alleen worden gedaan door jou als ouder zelf.

Hoe toets je dat?

Vroeger lag de toetsing over ‘goed’ ouderschap met name buiten de ouder zelf bij het gedrag van het kind (je voelt je een ‘goede’ ouder als het kind laat zien dat het goed naar jou luistert en voor jou wenselijk gedrag laat zien). Kenmerkend voor de huidige tijdsgeest is echter dat deze toetsing verschuift naar referenties in de binnenwereld van de ouder. Onze samenleving is fundamenteel aan het veranderen en de primaire aandacht voor resultaten en prestaties maakt steeds meer plaats voor aandacht voor mens-zijn. Ook in het ouderschap. Niet zozeer het gedrag van het kind is met name bepalend of jij een ‘goede’ ouder bent, maar het innerlijk-weten begint steeds meer mee te doen. Ben je bijvoorbeeld in het ouderschap wel trouw aan jezelf en ga je met je kind om vanuit de visie die bij jou past?

Om van binnen uit te toetsen of je nog op koers ligt in je ouderschap, precies daarvoor biedt ‘Koers in Ouderschap’ praktische toetsbare ankerpunten.

Bedoeling

Een ‘goed gevoel’ in ouderschap is een rekbaar begrip en zeker ook een concept waarmee je met een beetje denkkracht alle kanten op kan. Op zuivere wijze ‘bij de les blijven’ valt niet altijd mee en al helemaal niet als je op jouw tijdlijn heftige gebeurtenissen hebt meegemaakt. Vaak vóórdat je het als ouder zelf door hebt, heeft je kind al lang gemerkt dat je in een valkuil bent getrapt. Kinderen zijn gevoelig voor een disharmonie in de binnenwereld van hun ouder en een ongelijkwaardigheid in de communicatie die daar uit kan volgen. Onbewust en op eigen wijze re-ageert ieder kind hier op!

Zodra je als ouder dit samenspel met je kind heel bewust gaat doorgronden, dan doe je jezelf én je kind recht aan als mens en kan liefde stromen. Dat is de bedoeling van ‘Koers in Ouderschap’.

‘Positief opvoeden’ is niet het geven van complimenten wanneer je kind ‘goed luistert’. Als je die strategie hanteert vaar je per saldo nog steeds een koers in ouderschap vanuit een angst dat het anders ‘niet goed komt’ . Het ware positief opvoeden is precies dit proces ondervangen en doorbreken.

Marike Berkhuysen